Domotica

Domotica

Tot op de dag van vandaag heersen er nog steeds heel wat misverstanden over domotica. Deze nieuwe stap in elektriciteit binnen het huishouden heeft vooral als doel om het wooncomfort van de inwoners te verbeteren. Nog steeds wordt domotica vaak ten onrechte aanzien als een statussymbool waardoor het de schijn geeft alleen maar toegankelijk te zijn voor mensen die in hun leven iets hebben bereikt. In werkelijkheid is dat helemaal niet het geval. Domotica is vandaag de dag gewoon een nieuwe manier van omgaan met de technische uitrusting waar een woning over beschikt.

Energiezuinige werking


Domotica voorziet u van de mogelijkheid om diverse onderdelen van uw woning, waaronder bijvoorbeeld uw verwarming en verlichting, maar ook de ventilatie en zonwering te dirigeren. In de praktijk zorgt dit er voor dat al deze onderdelen van uw woning vanuit één globaal systeem kunnen worden aangestuurd. Dat is niet alleen erg handig, daarnaast bent u op deze manier ook nog eens verzekerd van een zo energiezuinig mogelijke werking.

Voordelen van domotica


De voordelen waar u in het geval van domotica op kunt rekenen zijn voor de hand liggend en worden grotendeels bepaald aan de hand van de handelingen die u in uw woning uitvoert. Domotica maakt het bijvoorbeeld mogelijk om elke ruimte binnen een woning zo optimaal mogelijk te verwarmen, maar ook te ventileren en te verlichten. Daarnaast beschikt het systeem over de mogelijkheid om gevaarlijke situaties te voorkomen. Keukentoestellen die bijvoorbeeld niet handmatig worden uitgeschakeld en daardoor een direct risico vormen worden door het systeem op efficiënte wijze geëlimineerd. Ook vervelende klussen zoals het neerlaten en ophalen van de rolluiken kan vol automatisch gebeuren zonder een manuele tussenkomst. Dit alles zorgt er niet alleen voor dat domotica een structurele bijdrage levert aan het wooncomfort van de inwoners, daarnaast zorgt ze eveneens voor een perfecte dosering op het vlak van energie.

Domotica als beveiliging voor uw woning


Tegenwoordig is het van steeds groter belang om uw woning op gepaste wijze te beveiligen. Klassieke beveiligingssystemen doen hun werk, maar zijn vaak niet zo handig in hun gebruik. Door gebruik te maken van domotica kunt u er bijvoorbeeld op efficiënte wijze voor zorgen dat uw alarminstallatie gekoppeld wordt aan met name de sloten op de deuren. Door middel van draadloos schakelen kan men dan vanuit iedere locatie bepaalde ruimtes (automatisch) laten vergrendelen. Bij Q-Tech Montage & Servicetechniek hebben er we er voor gekozen om op dit vlak te werken met enkele van de beste en meest kwalitatieve merken op de markt, onder andere Abus en Getronics.

Naast bovenstaande biedt Q-Tech Montage & Servicetechniek haar klanten eveneens de mogelijkheid om gebruik te maken van een deurintercom / videosysteem. Dit systeem biedt een ideale, eigentijdse vervanging voor de klassieke deurbel waarbij iemand door middel van zijn of haar smartphone via audio of video kan achterhalen wie er aan de deur staat. Dit systeem kan eveneens gekoppeld worden aan het deurslot waardoor u bijvoorbeeld van afstand de deur kunt openen. Voor deze systemen wordt onder andere gebruik gemaakt van het professionele en betrouwbare merk Golmar.

Draadloos schakelen

Draadloos schakelen is een vorm van domotica die het mogelijk maakt om van afstand specifieke onderdelen van uw woning aan te sturen met behulp van uw smartphone. Door gebruik te maken van een handige applicatie wordt het op deze manier dan ook mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld alle verlichting in de woning in één keer aan of uit te doen, de verwarming van afstand aan of uit te zetten en ga zo maar door. Ook deze vorm van domotica levert een structurele bijdrage aan het wooncomfort en daarnaast voorkomt het nutteloos energieverbruik. Iedereen die zijn of haar wooncomfort op efficiënte wijze wil verbeteren en op zoek is naar een interessante manier om energie te besparen zal naar volle tevredenheid gebruik kunnen maken van dit bijzonder interessante systeem.

Draadloze schakeling tussen verschillende ruimtes


Draadloos schakelen biedt gebruikers eveneens de mogelijkheid om bepaalde functies in specifieke ruimtes aan elkaar te koppelen. In de praktijk kan dit er bijvoorbeeld voor zorgen dat, wanneer u het licht in de keuken aan doet, het licht in de woonkamer wordt gedimd of volledig wordt uitgeschakeld. Deze manier van werken zorgt er voor dat draadloos schakelen niet alleen van afstand interessant is, maar ook wanneer u zich in het huis zelf bevindt. In het bijzonder zijn dergelijke installaties interessant voor mensen die alleen wonen. Zij beschikken hierdoor immers over de mogelijkheid om op een eenvoudige manier energie te besparen en dat zonder dat het een aanslag pleegt op het wooncomfort. Wie voor het draadloos schakelen tussen verschillende ruimtes geen gebruik wil maken van zijn of haar smartphone kan ook gewoon kiezen voor knoppen aan de muur.

Eaton Comfort RF-systeem


Op het vlak van huisautomatisering en energiebeheer wordt er door ons bedrijf gebruik gemaakt van het Eaton comfort RF-systeem. Dit unieke en veelzijdige systeem biedt een perfecte en flexibele oplossing voor met name de regeling van verlichting, zonwering als ook de verwarming in uw woning. Het systeem kan zowel worden toegepast in particuliere woningen als in kleine kantoren. Het Comfort RF-systeem van Eaton is daarnaast uitgerust met specifieke waarschuwingsfuncties waardoor u steeds over een gerust gevoel kunt beschikken, ook wanneer u even weg bent van huis. Daarnaast biedt het systeem door middel van draadloze communicatie de mogelijkheid om het energieverbruik in huis te meten waardoor u steeds zo energiezuinig mogelijk te werk kunt gaan. Dit zorgt er tot slot voor dat u op het einde van het jaar geen grote energiefactuur meer voorgeschoteld zult krijgen.